Bariatrik Cerrahi

Bariatrik Cerrahi

Bariatrik cerrahide değişik yöntemler vardır. En yaygın türleri aşağıda açıklanmaktadır. Sizin için en iyi cerrahi türü, kilonuza, sahip olduğunuz sağlık durumunuza ve geçmişteki başarısızlığınıza bağlıdır.

 

Mide Kelepçesi Ameliyatı

Bu, yapılan yaygın bir obezite cerrahisi yöntemidir. Genel anestezi altında gerçekleştirilen mide kelepçesi ameliyatı esnasında. Mide bandı midesinin üst kısmına, midenizi ikiye bölen özel bir kelepçe (bant) yerleştirilir. Bu sayede yemek yediğiniz zaman besinler ilk olarak kelepçe ile küçülen kısımda birikir ve daha az yemekle doymanızı sağlar. Sonrasında ise midenin diğer kısmına geçerek burada sindirilir.

Mide kelepçesi ameliyatından sonra daha az yiyerek kilo vermek mümkündür. Aynı zamanda mide kelepçesi ameliyatının bir diğer avantajı da laparoskopik cerrahi (kapalı ameliyat) kullanılarak yapılmasıdır. Bu iyileşme süresinin daha hızlı olması anlamına gelir.

Gastrik Bypass Ameliyatı

Gastrik bypass ameliyatı sırasında mideniz ikiye bölünür ve küçük bir çanta oluşturur. Daha sonra üst bağırsağınızın bir kısmı bu mideye birleştirilir. Bu yemek yediğinizde, midenizin ana bölümünü ve ince bağırsağınızın üst kısmını atlar. İnce bağırsağınızın bu üst bölümünde yiyeceğiniz normal olarak sindirilir ve vücudunuz tarafından emilir. Böylece, bağırsaklarınızın bu kısmı geçilirken, yediğiniz gıdalardan daha az kalori alınır. Ayrıca, yaratılan yeni mide bütün midenizin boyutundan daha küçük olduğundan yemek yiyebileceğiniz miktar da azalır ve böylece aldığınız kaloriler kısıtlanmış olur.

Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide) Ameliyatı

Sleeve gastrektomi ameliyatı sırasında, midenizin bir tarafının büyük bölümü alınır. Böylece geriye aslında dar bir tüp olan daha küçük bir mide kalır. Midenizin büyüklüğü küçülür ve daha az yemek yeme durumu ortaya çıkar.

Duodenal Switch Ameliyatı

Bu işlem sleeve gastrektomi olarak başlar ve sonra ince bağırsağınızın üst kısmı kesilerek ince bağırsağınızın alt yarısından geriye kalan kısmına bağlanır.

 

Bariatrik Cerrahiden Ne Kadar Süre Sonra İşe Dönebilirim?

Cerrahiden sonra, çoğu hasta bir veya iki hafta içinde işine geri döner. Ameliyat sonrası bir süre düşük enerjiye sahip olmanız normaldir. Ameliyatın ardından size verilen talimatlara uymanız şarttır. Çoğu işveren kısa bir süre sonra hemen işe dönmenizi istese de sizin ve başkalarının güvenliği son derece önemlidir. Bu nedenle kendinizi iyi hissedene kadar istirahat etmeniz daha doğru olacaktır.

Ameliyat Sonrasında Ne Zaman Egzersize Başlayabilirim?

Derhal başlayabilirsiniz. Ancak burada çok ağır egzersizlerden bahsetmiyoruz elbette. Önce kolay olandan başlayıp yavaş yavaş temponuzu arttırabilirsiniz. Evin çevresinde yürüyüş yapmak ilk başlarda yeterli olacaktır. İlk ay için düşük tempoda egzersizlerle devam ederek zamanı kendiniz ayarlayabilirsiniz.

Kalp Hastalığım Varsa laparoskopik Ameliyat Olabilir Miyim?

Evet, ancak öncesinde kardiyologunuzdan onay almanız gerekmektedir. Bariatrik cerrahi, kalp hastalığına ilişkin birçok sorunun iyileştirilmesine yol açar. Bu sorunlar şunlardır;
Yüksek tansiyon
Kolesterol
Kalp genişlemesi

Bariatrik Cerrahiden Sonra Ne Zaman Hamile Kalabilirim?

Bariatrik cerrahi öncesinde kadınların en çok merak ettiği konu hamile kalma süresidir. Genellikle cerrahi işlemin ardından hamile kalmak için 12-18 ay beklemek daha doğru olacaktır. Bu süre zarfında tüm kilolarınızdan kurtularak sağlıklı bir hamilelik geçirebilmeniz için bu süre önemlidir.

Ameliyattan Önce Diyet Yapmak Zorunda Kalacak Mıyım?

Evet diyet yapmanız ve kilo vermeniz gerekmektedir. Ameliyattan 2 veya 3 hafta önce özel bir diyete başlamanız lazımdır. Ameliyat öncesi diyetin nedeni, karaciğeri küçültmek ve karında yağı azaltmaktır.

Bize Yazın

    Obezite Cerrahisi Hakkında

    Tip2 Şeker Hastalığı Tedavisinde Cerrahi

    Her Diyabet Hastası Ameliyat Olmalı mı?

    Revizyon Cerrahisi

    Mide Balonu

    Genel Cerrahi Hakkında

    Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Op. Dr. Cenan Oktay
    Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

    1
    e
    W
    +
    W
    #
    #
    B
    W
    #
    #
    L
    W
    #
    #
    L
    W
    #
    #
    L